Jekodesign website en boek opmaak

Google zoekmachine

Om hoog in Google te komen moeten we eerst begrijpen hoe Google werkt.

In het artikel wat is seo? lees je wat SEO is, maar 

Hoe werkt een zoekmachine eigenlijk?

Een zoekmachine gebruiken we tijdens het internetten. Hier zoeken we naar websites via onderwerpen. Eén grote bibliotheek dus waar we alle informatie willen vinden. Net als een bibliotheek kunnen we zoeken op onderwerp, titel, soort etc. De informatie die we invoeren wordt getoond in een lijst. Deze lijst is een onderdeel van een hele grote databank.

Google is een databank?

Ja, maar wel een hele slimme. Google verzameld gegevens van:

  1. Data van de websites
  2. Data van de omgeving van de websites
    1. uitgaande links
    2. inkomende links
    3. sociale media
    4. onderwerpen die vaak gezocht worden
  3. Data van de bezoekers
  4. Trends 

Crawlen

Het verzamelen van harde data door “robots”, wat in de tekst staat van je website wordt crawlen genoemd.

Cookies

Cookies zijn kleine stukjes informatie die door jouw browser worden gebruikt om het internetgebruik makkelijker te maken. Bijvoorbeeld welke taal jij gebruikt. Dat is handig voor jou zodat je zoekmachine begrijpt dat je Nederlands spreekt. Er worden verschillende stukjes informatie opgeslagen. Zo komt Google onder meer aan de data van bezoekers.

 

Zoek geschiedenis

Iedere keer als je Google een zoekopdracht geeft leert Google bij. Google slaat op of jij de getoonde zoekresultaten interessant vond en of je gevonden hebt wat je zocht. 

 

Algoritme

Door de verzameling gegevens te indexeren en te combineren met de gegevens van de bezoeker probeert Google de beste zoekresultaten te tonen. Dit proces van combineren wordt een algoritme genoemd. Hoe exact het algoritme van Google werkt is geheim.

Het verdien model van Google

Google heeft inkomsten uit advertenties. Die adverteerders betalen meer als meer mensen Google gebruiken. We maken vaker gebruik van Google als we vinden wat we zochten.
Het is daarom belangrijk voor Google zo persoonlijk mogelijke zoekresultaten weer te geven. Net als de medewerker in de bibliotheek.
 
 

 

Google verzameld gigatisch veel gegevens, sorteert ze en geeft ze weer op basis van informatie wat Google heeft verzameld over jou. Zo vind je beter wat je zocht

Meer over dit onderwerp